World backup day

31 maart 2021 11:46 | Security World backup day

World backup day

31 maart is het World backup day, een goed moment om eens stil te staan bij uw backup.

Maken we een backup? Bewaren we deze backup op een fysiek andere lokatie? Hebben we al eens een restore uitgevoerd? Kunnen alleen bevoegde personen bij de backup? Kan de backup niet versleuteld over verwijderd worden?

Deze vragen zou u eens eens kritisch moeten bekijken. Kunt u ze allemaal met ja beantwoorden? Goed bezig!

Heeft u toch een over meerdere keren nee moeten antwoorden? Of weet u het niet zeker? Lees snel verder.



Backup word vaak als lastig en kostenpost gezien, tot het moment dat je er op terug moet vallen. Helaas is het dan vaak al te laat, daarom denken wij graag op voorhand mee over een backup (en restore) oplossing.

Backup locatie

Vaak worden backups op de zelfde locatie opgeslagen als de originele data. In veel gevallen is dat prima, totdat er een uitval plaatsvind door een hardware probleem of wellicht door diefstal, brand en/of waterschade. Daarom is het verstandig om de backup op een fysiek andere locatie op te slaan.

Restore testen

Ook al is er een goede backup, je wilt er zeker van zijn dat een restore ook werkt zoals dat bedacht is. Daarom is het goed om periodiek een restore te testen. Het is het beste om de complete omgeving op een andere locatie te restoren en te kijken of alles werkt en ook alle data beschikbaar is. Naast de controle, is dit een mooie oefening voor als het een keer echt nodig is.

Een resotre testen kan op meerdere manieren, van enkel de data tot een complete omgeving restoren. Om uitval en verstoringen te voorkomen wil je een restore natuurlijk niet uitvoeren op de productie omgeving, hiervoor zijn verschillend mogelijkheden om dit te doen in een compleet afgeschermde omgeving zoals bijvoorbeeld binnen Microsoft Azure.

Beveliging

Kunnen alleen bevoegde personen bij de backup? Of kan idereen er zomaar bij? Zorg dat u uw backup het zelfde behandeld als uw data. Voorkom een mogelijk datalek of verlies van de backup door versleuteling (encyptie) of het al dan niet per ongeluk verwijderen. Hiervoor is het belangrijk om altijd een "offline" backup te hebben, waar je in calamiteiten op terug kunt vallen.

Hoe pakken wij dat aan?

Wij hanteren het 3-2-1 princiepe: 3 kopieen van de data, backup op 2 verschillende media en 1 backup op een fysiek andere locatie.

3-2-1 backup princiepe (Veeam)

Door gebruik te maken voor cold tier cloud storage, hebben we de backup op een fysiek andere locatie, daarnaast is de backup door de cold tier voor 30 dagen lang niet te bewerken of verwijderen. Hiermee voorkom je dat een backup niet meer bruikbaar is.

Ook in de cloud moet je backupen!

Wist u dat u ook in de cloud verantwoordelijk bent voor uw eigen data? Een cloud provider zorgt voor een hoge beschikbaarheid, maar niet voor een backup. De data is dus niet beschermd tegen versleuteling (encryptie) of verlies door eigen toedoen. Het is daarom verstandig om hier wel maatregelen voor te treffen, wanneer deze data belangrijk is.

Written By: Rob